[صفحه اصلی ]   [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آشنایی با انجمن::
اخبار رویدادها::
مجلات و انتشارات::
تسهیلات پایگاه::
برقراری ارتباط::
عضویت در انجمن::
::

AWT IMAGE 

 خرید کتاب سری سیستم های فازی و محاسبات نرم

AWT IMAGE

مجله سیستم های فازی

جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
:: پیام تسلیت پروفسور لطفی عسکر زاده ::
 | تاریخ ارسال: 1396/8/15 | 
زندگی­نامه کوتاه پروفسور لطفی علی­عسکر زاده، نامدار به پدر منطق فازی
1299-1396 ه.ش. (1291-2017 م.
)
پروفسور لطفی علی­عسکرزاده (Lotfi Aliasker Zadeh) (نامدار به پروفسور زاده)، پدر منطق فازی، در سال 1299 ه.ش. (برابر 1921 م) در شهر باکو به دنیا آمد. پدر وی، میرزا رحیم، اهل اردبیل بود و مادر وی، فائقه، تبار روسی/ آذری داشت. میرزا رحیم به همراه خانواده­اش در سال 1309 به ایران بازمی­گردد. لطفی که در آن موقع ده ساله بود، تحصیلات ابتدایی را در تهران دنبال می­کند. وی تحصیلات دورۀ دوم متوسطه را در دبیرستان (کالج) البرز تهران طی می­کند و در سال 1317 دیپلم خود را اخذ می­نماید. در همان سال وارد دانشگاه تهران می­شود و در سال 1321 از دانشکده فنی دانشگاه تهران (رشته مهندسی برق) فارغ­التحصیل می­شود. وی سپس به امریکا عزیمت می­کند. در سال 1325 (برابر 1946 م) کارشناسی­ارشد مهندسی برق را در انستیتو تکنولوژی ماساچوست (MIT) به پایان می­رساند. در همان سال وارد دوره دکترا در دانشگاه کلمبیا (نیویورک) می­شود و در سال 1328 ضمن اتمام دوره دکترا، با درجه استادیاری در دانشگاه کلمبیا آغاز به­کار می­کند. در طول سال­های 1328 تا 1338 نظریه­های بدیعی در حوزه­هایی مانند نظریه سیستم­ها، نظریه مخابرات و نظریه کنترل مطرح می­نماید و مقالات متعدد علمی در این زمینه­ها چاپ می­کند. در سال 1338 (1959 م)، وی به دانشگاه کالیفرنیا (برکلی) منتقل می­شود و از همان سال تا سال 1347 رییس گروه مهندسی برق دانشگاه کالیفرنیا (برکلی) می­شود.
   در سال 1344 (1965م) مقاله­ای بنیادین و بسیار تاثیرگذار با عنوان "مجموعه­های فازی" (Fuzzy Sets) منتشر می­کند. فازی به معنای مبهم، نادقیق، ناروشن و غیرواضح است. جان کلام مقاله این است که: ریاضیات کلاسیک، که مبتنی بر منطق دو ارزشی (صفر و یک) است، برای تحلیل­های علمی کفایت نمی­کند. بسیاری از مفاهیم و پدیده­های دنیای واقعی، مبهم و نادقیق هستند، و لذا ما نیازمند یک ریاضیات هستیم که جهان را سیاه و سفید (صفر و یک) نبینیم، بلکه بتوانیم پدیده­ها و مفاهیم نادقیق را مدل­سازی نموده و از آنها در تحلیل­های ریاضی و مهندسی و استنتاج­های علمی و تصمیم­گیری استفاده کنیم. زاده، در سال­های بعد به تکمیل نظریه خود پرداخت و ساختارها و مفاهیم اصلی منطق فازی و بویژه روش نوینی از استدلال موسوم به استدلال تقریبی (Approximate Reasoning) را پایه­گذاری کرد. امروز اساس بسیاری از سیستم­ها و کنترل­گرهای هوشمند، قواعد فازی و استدلال­ تقریبی است. ده­ها سال است که محصولات جدید تکنولوژی، از ماشین لباسشویی، دوربین و پلوپز تا کنترل­گرهای هلی­کوپتر و قطار، که کنترل آنها مبتنی بر منطق فازی است، به بازار آمده است. منطق فازی هم­اکنون توسط شرکت­های بزرگ مانند میتسوبیشی، سونی، کانن، توشیبا، جنرال الکتریک، جنرال موتورز، کداک و هوندا استفاده می­شود و سودآوری بسیاری داشته است. کنترل بهینه، کنترل هموار و صرفه­جویی در انرژی از مزیت­های کنترل­گرهای فازی است.    
   از سوی دیگر، ریاضیات و منطق فازی در علوم انسانی نیز کاربردهای فراوان یافته است. نکته این است که در علوم انسانی مانند روانشناسی و جامعه­شناسی و مدیریت، بیشتر مفاهیم نادقیق هستند، مانند: کودکان بیش­فعال، جوانان مذهبی، جوامع توسعه­یافته، مدیران موفق، رضایت شغلی، زوج­های با سازگاری نسبتا خوب و ... . پروفسور زاده بیان می­کند که برای مدل­سازی و تحلیل رفتارهای فردی و خانوادگی و اجتماعی و سازمانی، منطق دو دویی کلاسیک پاسخگو نیست، بلکه نیازمند یک ریاضیات و منطق جدید هستیم که توانایی و ابزار لازم برای کار با مفاهیم مبهم و استدلال نادقیق داشته باشد. به سخن دیگر، نظریه فازی، نظریه­ای است که برای اقدام در شرائط نایقینی و عدم اطمینان (Uncertainty) مناسب است.
   گفته می­شود یکی از دلایل موفقیت زاده، ریشه­های چندملیتی وی بوده است. وی ده سال نخست زندگی را (با پدری ایرانی و مادری آذری/روسی) در آذربایجان (شوروی سابق) گذراند. دوران نوجوانی و بخشی از جوانی را در ایران و دوران کاری را در امریکا  گذراند. خود می­گوید که فرهنگ­های چهارگانه ایرانی/روسی/آذری/امریکایی در دانش و تفکر وی تاثیر داشته است. این ادعا در مجامع علمی مشهور است که تفکر شرقی (تفکر منعطف، سازگار و خاکستری، در برابر تفکر شکننده و دو دویی ارسطویی غربی) در ابداع نظریه فازی چیره بوده است.
   گفتنی است که، پروفسور زاده، استاد راهنمای حدود پنجاه دانشجوی دکترا بوده است که از جمله بجاست به مرحوم دکتر ولی­ا... طحانی (استاد دانشگاه صنعتی اصفهان) اشاره نمود. به دلیل تلاش­های پروفسور زاده در گسترش و تعمیق علم و فناوری، بیست و چهار دانشگاه معتبر دنیا به وی مدرک دکترای افتخاری داده­اند. از جمله دانشگاه تهران، در اسفند 1394 ضمن برگزاری کنگره بزرگداشت پروفسور زاده، دکترای افتخاری این دانشگاه را به وی، که از نخستین دانش­آموختگان این دانشگاه در حوزه فنی-مهندسی بوده است، اعطا نمود. پروفسور زاده، به خاطر دستاوردهای علمی و فناورانه، مفتخر به دریافت 9 نشان علمی و 14 جایزه علمی شده است از جمله: جایزه اوکاوا (ژاپن)، جایزه هوندا (ژاپن)، نشان همینگ IEEE، نشان افتخار IEEE، جایزه بنیامین فرانکلین، جایزه بنیاد پیشبرد مرزهای دانش (اروپا).
   شایان یادآوری است که، خوشبختانه، نظریه فازی (از هر دو جنبه نظری و کاربردی) در بین پژوهش­گران ایرانی گسترش بسیاری یافته است. به­جز پژوهش­گران ایرانی مقیم خارج، هم اکنون صدها پژوهش­گر در ایران در حال تحقیق در زمینه­های مختلف این علم هستند. تاکنون چندین کتاب به زبان فارسی در نظریه و کاربردهای ریاضیات و منطق فازی نگاشته شده است و چند کتاب نیز ترجمه گشته است. تولیدات علمی پژوهش­گران ایرانی در زمینه سیستم­های فازی گسترش بسیار یافته طوری که در بین کشورهای جهان، در سال گذشته، از لحاظ کمّی، رتبه چهارم را دارا بودیم. هم­چنین، در سال 1386 انجمن سیستم­های فازی ایران و انجمن سیستم­های هوشمند ایران، با هدف معرفی و گسترش سیستم­های فازی و هوشمند تاسیس شدند. این دو انجمن تاکنون حدود بیست و پنج کنفرانس یا سمینار علمی و ده­ها کارگاه تخصصی در زمینه سیستم­های فازی و هوشمند برگزار نموده­اند. افزون اینکه، مجله پژوهشی انجمن سیستم­های فازی ایران با عنوان Iranian Journal of Fuzzy Systems (مجله ایرانی سیستم­های فازی) بیش از یک دهه است که به­طور منظم منتشر می­شود و در فهرست­های معتبر مانند ISI و SCOPUS نمایه می­گردد. انجمن سیستم­های هوشمند ایران نیز مجله پژوهشی با عنوان  Journal of Intelligent and Cognitive Computing  (مجله محاسبات هوشمند و شناختی) راه­اندازی نموده است که بزودی نخستین شماره آن منتشر خواهد شد. البته، در زمینه کاربرد سیستم­های فازی در ایران فاصله زیاد با سطح مطلوب داریم. افزون اینکه، متاسفانه این نظریه به­طور شایسته، دقیق و رسا به جامعه معرفی نشده است. بیشتر مجامع علمی و دانشگاهیِ علوم انسانی در ایران با این نظریه و توانایی­های آن آشنا نیستند. هنوز رسانه­ها، به­طور شایسته به معرفی پروفسور زاده که دانشمندی ایرانی­تبار است نپرداخته­اند. هنوز هیچ مرکز پژوهشی/علمی یا کتابخانه، یا حتا خیابان، میدان یا بوستان، به نام این دانشمند نام­گذاری نشده است. هم­چنین بجاست صدا و سیما با برنامه­های علمی-ترویجی در معرفی نظریه فازی و کاربردهای آن و معرفی مبدع ایرانی­تبار این نظریه گام بردارد.   
   در پایان اشاره می­کنیم که پروفسور زاده افزون بر ابداع و معرفی ریاضیات و منطق فازی، چندین نظریه علمی دیگر معرفی نموده است که هر یک از آنها، یک شاخه علمی نوین شده و از جنبه­های نظری و کاربردی گسترش یافته است. مهم­ترین این نظریه­ها عبارت اند از:
 نظریه امکان (Possibility Theory)، نظریه محاسبات نَرم (Soft Computing)
نظریۀ استدلال احتمالاتیِ ادراک – محور   (Perception-Based Theory of Probabilistic Reasoning)
نظریه محاسبه با واژه­ها به­جای محاسبه مبتنی بر اعداد ((From Computing with Numbers to Computing with Words
  پروفسور زاده در طول عمر خود، 245 مقاله علمی منتشر نمود و تا هنگامی که زنده بود، فعالیت علمی موثر داشت. وی در سال 1391 که 92 ساله بود، کتابی با عنوان "محاسبات با واژه­ها: مفاهیم و ایده­های اصلی"
منتشر نمود و در سال­های اخیر نیز همچنان به تالیف مقاله اشتغال داشت و در نشست­های علمی شرکت می­کرد. پروفسور لطفی علی­عسکرزاده در 15 شهریور درگذشت. 
سال­‌شمار زندگی، فعالیت­‌ها و آثار علمی پروفسور لطفی علی­‌عسکر زاده
(Lotfi Aliasker Zadeh)
1299-1396 ه.ش. (1291-2017 م.)
1299: تولد در باکو (نام دیگر: بادکوبه) در پانزده دلو/ پانزده بهمن (برابر چهار فوریه 1921 م)
(پدر: میرزا رحیم، بازرگان و روزنامه­نگار اهل اردبیل - مادر: فائقه، پزشک کودکان با تبار روسی/ آذری)
1309: عزیمت/ مهاجرت به ایران
1317: فارغ­التحصیلی از دبیرستان (کالج) البرز تهران (اتمام دورۀ دوم متوسطه)
1317: ورود به دانشگاه تهران (دورۀ سوم پذیرش دانشجو در دانشگاه تهران)
*** 1318 (1939 م): آغاز جنگ جهانی دوم
1320 و 1321: همکاری با برخی مراکز فنی و صنعتی در تهران
1321 (1942 م): فارغ­التحصیلی از دانشکده فنی دانشگاه تهران (رشته مهندسی برق) - عزیمت به امریکا
1323 (1944 م): ورود به انستیتو تکنولوژی ماساچوست (MIT) (بوستون) در مقطع کارشناسی­ارشد مهندسی برق
1325 (1946 م): فارغ­التحصیلی از MIT
1325 (1946 م): پذیرش در دوره دکترا در دانشگاه کلمبیا (نیویورک)
1328 (1949 م): اخذ مدرک دکترا (عنوان رساله: Frequency Analysis of Variable Networks) - استادیاری در دانشگاه کلمبیا
1329 (1950 م): چاپ مقاله­ای مشترک با پروفسور راگازینی (استاد راهنمای رسالۀ دکترا) با عنوان "تعمیمی بر نظریۀ پیش­بینی وینر" در مجله فیزیک کاربردی (Journal of Applied Physics)
1331 (1952 م): پیشبرد روش موسوم به Z-transform در تحلیل و پردازش سیگنال­های دیجیتال (با همکاری پروفسور راگازینی)
1329 (1950 م) تا 1337 (ه ش)(1958 م): چاپ چندین مقاله در موضوع­هایی مانند نظریه سیستم­ها، نظریۀ مخابرات و نظریۀ کنترل  
1337 (1958 م): فارغ­التحصیلی دو دانشجوی دکترای پروفسور زاده (موضوع­ها: مباحثی در نظریۀ ماشین­ها و نظریۀ مخابرات مبتنی بر منطق چندارزشی)
1338 (1959 م): انتقال به دانشگاه برکلی
1339 (1960 م): ترجمه کتاب زیر از زبان روسی به انگلیسی (با همکاری J.B. Thomas)
Introduction to the Statistical Dynamics of Automatic Control Systems (By: V.V. Solodovnikov)
1342 (1963 م): چاپ کتاب "نظریه سیستم­های خطی" (Linear System Theory) (با همکاری C.A. Desoer)
1342 (1963 م): ارتقا به مرتبۀ استادی
1342 تا 1347 (1963 تا 1968 م): رییس گروه مهندسی برق دانشگاه کالیفرنیا (برکلی)
1343 (1964 م): انتشار یک گزارش علمی در دانشگاه کالیفرنیا (برکلی) با عنوان "مجموعه­های فازی"
1344 (1965 م): چاپ مقالۀ بنیادین "مجموعه­های فازی" (Fuzzy Sets)
1347 (1968 م): چاپ مقالۀ تاثیرگذار "اندازه­ احتمال پیشامدهای فازی" (Probability measures of fuzzy events)
1348 (1969 م): ویراستاری مجموعه مقالات با عنوان "نظریه سیستم­ها" (System Theory) (با همکاری E. Polak)
1350 (1971 م): سفر به ایران و شرکت در دومین کنفرانس ریاضی ایران (دانشگاه صنعتی شریف) به­عنوان سخنران مدعو
1350 (1971 م): چاپ مقالۀ تاثیرگذار "روابط شباهت و ترتیب­های فازی" (Similarity relations and fuzzy orderings)
1351 (1972 م): فارغ­التحصیلی نخستین دانشجوی دکترای ایرانی با راهنمایی پروفسور زاده (مرحوم پروفسور ولی­ا... طحانی)
1354 (1975 م): چاپ متن تاثیرگذار "مفهوم متغیر زبانی (/ کلامی) و کاربردهای آن در استدلال تقریبی" در قالب سه مقاله
(The concept of a linguistic variable and its application to approximate reasoning)
*** 1357 (1978 م): آغاز چاپ مجلۀ Fuzzy Sets and Systems
1357 (1978 م): معرفی نظریۀ امکان با چاپ مقالۀ بنیادین" مجموعه­های فازی به­عنوان پایه­ای برای نظریۀ امکان"
(Fuzzy sets as a basis for a theory of possibility)
1354 تا 1369 (1975 تا 1990 م): معرفی منطق فازی و برخی مباحث مرتبط، با چاپ چندین مقالۀ بنیادین و/یا تاثیرگذار با عناوین و/ یا موضوع­هایی مانند  "منطق فازی"، "نظریۀ استدلال تقریبی"، منطق وضعی فازی (Fuzzy Dispositional Logic)"، "استدلال قیاسی فازی (Fuzzy Syllogistic Reasoning)"، "بازنمایی دانش (/ معرفت) در منطق فازی". 
*** 1364 (1985 م): نخستین کنگرۀ (دو سالانه) جهانی انجمن بین­المللی سیستم­های فازی IFSA (اسپانیا)
1368 (1989 م): کسب جایزۀ هوندا (ژاپن)
*** 1369 (1990 م): معرفی واژه "فازی" در ژاپن به­عنوان واژۀ سال
1370 (1991 م): بازنشستگیِ اداری
1371 (1992 م): کسب مدال همینگ IEEE
*** 1372 (1993 م): آغاز چاپ مجلۀ IEEE Trans. On Fuzzy Systems
1374 (1995 م): کسب مدال افتخار IEEE
1375 (1996 م): کسب جایزۀ اوکاوا (ژاپن)
1376 (1997 م): معرفی نظریه و روش­های محاسبات گرانولار (/ توده­ای) فازی با چاپ مقالۀ تاثیرگذار
(Toward a theory of fuzzy information granulation
and its centrality in human reasoning and fuzzy logic)
1377 (1998 م): فارغ­التحصیلی 46 اُمین دانشجوی دکترای پروفسور زاده

1381 (2002 م): معرفی ایدۀ "محاسبه با واژه­ها به­جای محاسبه مبتنی بر اعداد" با چاپ مقالۀ تاثیرگذار  
1381 (2002 م): چاپ مقالۀ تاثیرگذار در معرفی "نظریۀ استدلال احتمالاتیِ ادراک - محور"
(Toward a perception-based theory of probabilistic reasoning with imprecise probabilities)
*** 1383 (2004 م): آغاز چاپ مجلۀ Iranian Journal of Fuzzy Systems
1384 (2005 م): چاپ مقالۀ تاثیرگذار در معرفی یک نظریۀ جامع در بارۀ عدم اطمینان (/ نایقینی)
(Toward a generalized theory of uncertainty – An outline)
*** 1386 (2007 م): تاسیس انجمن سیستم­های فازی ایران و انجمن سیستم­های هوشمند ایران
1388 (2009 م): کسب جایزۀ بنیامین فرانکلین (امریکا)
1391 (2012 م): کسب جایزۀ بنیاد پیشبرد مرزهای دانش (BBVA) (اروپا)
1391 (2012 م): چاپ کتاب Computing with Words: Principle Concepts and Ideas
اسفند 1394 (مارس 2016 م): اعطای دکترای افتخاری دانشگاه تهران به پروفسور زاده
درگذشت: 15 شهریور 1396 ه.ش. (Sept., 6, 2017)
تذکر: موارد ستاره­دار، برخی موارد تکمیلی مرتبط با سال­شمار زندگی و آثار پروفسور زاده است.     
 
  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA
::
دفعات مشاهده: 2785 بار   |   دفعات چاپ: 822 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر
انجمن سیستم‌های فازی ایران IRANIAN FUZZY SYSTEMS SOCIETY
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4645